SNOWBOARDING SERBIA
home   history   equipment   basics   photos   links   contact  predstavlja : Srbija  Crna Gora  Ex-Jugoslavija  Svet  Kop


 


Oprema

 


             

snowboard

 

 

Bordovi  su podeljeni  u četri osnovne grupe : race , alpine (carve), freeride i freestyle. One se medjusobno razlikuju po veličini i obliku. Kao i skije,  ima metalne rubove, srž od laminiranog drveta i sastav od  polietilenske  baze  P-tex-a . Razlikuje  se od  skija  jedino  po  obliku i po fleksibilnosti materijala. Bord im simetričan oblik, obično po jednoj , uzdužnoj osi , a kod freestyle borda i po poprečnoj .     

 

Race snowboard 

 

Pravljen je za uredjene terene. Njegovo telo je uže nego kod ostalih  bordova, a rep mu je ravan. Oblik mu dozvoljava postizanje velikih brzina i pravlenje  brzih zaokreta ,  pa  se koristi  za trke u spustu , GS i slalomu . Koristi se sa tvrdim cipelama i položaj tela je u pravcu vožnje . 

 

Alpine snowboard  

 

Pravljen  je po ugledu na carve skije , tako da ima i  slične osobine kao i  skije . Nos i rep imaju  dosta  veću  širinu od  tela borda , što dozvoljava  bolju  kontrolu i  brže  zaokrete . Koristi  na  uredjenim terenima . Telo je u pravcu vožnje . Cipele tvrde .

  

   swallow tail

Freestyle snowboard 

 

Dizajniran  je za half-pipe i ostale  freestyle trikove i pokrete. Bord je simetričnog oblika, a položaj tela je pod pravim uglom na pravac kretanja  tako  da se  bord  može voziti u oba  smera . Materijali su elastičniji  nego kod ostalih vrsta . Koriste se meke cipele .

 

Freeride snowboard

 

Najuniverzalnija vrsta borda , dizajnirana za sve vrste terena i sve uslove je freeride (all-mountain) snowboard. Sličnog je izgleda kao freestyle , ali mu je rep nešto kraći . Koriste se meke cipele. Ovo je najzastupljenija vrsta snowboard-a .

  

Pored ovih vrsta , postoje još i Swallow-tail i Split bordovi . Swallow -tail (lastin rep) bord koristi se za dubok sneg . Split bord se koristi za neuredjene, teško pristupačne terene. Karakterističan je po tome što se može podeliti po sredini , praktično formirajući dve skije . Može imati lastin rep .

 

split

vezovi

 

Postoje dve osnovne vrste vezova : tvrdi i meki .

Tvrdi vezovi  su jednostavnog  dizajna . Sastoje se  od  pločice  na koju su pričvršćene jedna ili dve poluge koje drže cipele . Koriste se na race i alpine bordovima , sa tvrdim cipelama .

 

Meki  vezovi se  koriste sa  mekim  cipelama  na freestyle i freeride bordovima. Sastoji se od plastičnog kalupa, koji je pričvršćen za bord plastičnom  nazubljenom  pločicom koja  služi za  podešavanje ugla nogu u odnosu na bord  (samim tim i ugla tela ) . Na kalupu se nalaze pričvršćeni zadnji  štitnik i dva kaiša koji drže cipelu . Jedan kaiš prelazi preko prednjeg dela stopala, a drugi drži petu fiksiranu za kalup . Da bi se pričvrstile cipele za bord , border mora da sedne ili  klekne . Proizvodjači  su  taj  problem   rešili  napravivši  Step-in vezove . Oni  su  dizajnirani  tako  da  border ,  kad  stane u  kalup aktivira polugu koja zabravi vez . Najveći problem kod ovih vezova je što ne postoji usvojen standard za njihovu proizvodnju već , kad kupiš vezove jednog proizvodjača moraš i njegove cipele .

      

        

step-in      

c i p e l e

 

Tvrde cipele su veoma sličnog izgleda kao cipele za alpsko skijanje. Napravljene su od tvrde plastike i koriste se uz tvrde vezove .

Meke  cipele se koriste  uz meke  vezove . Po izgledu  podsećaju na obične zimske  cipele . Većina modela ima unutrašnju "čarapu" koja služi da bolje fiksira nogu . Meke cipele postoje i u Step-in varijanti. Step-in cipele imaju dodatna ojačanja, zato što vezovi pružaju malu zaštitu . Zbog toga su manje udobne za pešačenje od običnih mekih cipela . Step-in  cipele se  moraju  nositi sa  step-in  vezovima  istog proizvodjača . 

 

 

step-in       

odevanje i prevencija povreda

 

                   
Zbog specifičnih pokreta i dosta kontakta sa snegom u toku vožnje, oprema za  snowboarding  je  posebno dizajnirana . Odeća  je dosta komotna , zbog izvodjenja skokova i okreta . Ojačanja  su stavljena na  laktove , kolena , ramena i zadnji  deo  pantalona . Jakna  ima kapuljaču . Rukavice su veoma bitan detalj . Duže su od  skijaških i zatežu se  na podlaktici  da bi se sprečio  ulazak  snega . Kod nekih modela  postoje  i ojačanja  od kevlara  da bi se  sprečile povrede .  Naočare su  obavezan  deo opreme .Za prevenciju  povreda koriste se kacige i štitnici za zglobove . 

  

alat

 

Proizvedeni  su  kompleti  alata . Nastojalo  se  da budu  što  manje veličine da bi mogli da se nose u džepu . Bežanjem  sa  uredjenih terena ,  u potrazi  za  dubokim  snegom borderi  dolaze  u  opasnost  od  lavina .  Napravljeni  su  kompleti opreme  sastavljeni  od  uredjaja  za  signalizaciju  i  alata  za spašavanje . 


 

   
 

 

 

race

carve

freestyle

freeride

                                             

tvrd

meki

tvrde

meke